|
Wola Mielecka - Forum mieszkańców Wola Mielecka leży na płaskim obszarze na lewym brzegu Wisłoki, obok miasta Mielec.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wichz Administrator
Dołączył: 16 Gru 2005 Posty: 258 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wola Mielecka
|
Wysłany: Śro 12:58, 09 Wrz 2009 Temat postu: Likopen lek na raka i zawał serca |
|
|
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Likopen to nie tylko barwnik w pomidorach ale także związek o innych właściwościach. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca. Większe stężenie likopenu w organizmie w większym stopniu chroni organizm przed chorobami. Z tego powodu, cenniejsze są produkty zagęszczane np. ketchup czy koncentrat pomidorowy. Ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć tego związku i pozyskuje go z naszej codziennej diety właśnie z pomidorów. Żywność o wysokiej zawartości likopenu jak np. zupa są najbardziej skuteczne przeciwko chorobom nowotworowym.
Likopen
Likopen jest głównym karotenoidem w owocach pomidora (Lycopersicon esculentum). Zawartość likopenu jak również innych karotenoidów w dużej mierze zależy od odmiany pomidora oraz od stopnia dojrzałości owoców. Bogate w likopen są również owoce guawy, dzikiej róży, arbuzy i różowe grejpfruty.
Coraz więcej naukowców zajmujących się problemami ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe. Powinny one znaleźć się w grupie produktów rekomendowanych w zdrowym żywieniu.
Poniżej podano zawartość likopenu w niektórych warzywach i owocach: Produkty zawierające dużą ilość likopenu.
Średnia zawartość likopenu w 100g produktu.
Ketchup pomidorowy 12 mg
Sos do makaronu 15 mg
Konserwowane pomidory 8 mg
Zupa pomidorowa 8 mg
Sok pomidorowy 8 mg
Arbuz 4 mg
Czerwone grejpfruty 4 mg
Świeże pomidory 3 mg
-------------------------------
Likopen – jest węglowodorem nienasyconym o budowie podobnej do kauczuku naturalnego. Należy do rodziny naturalnych pigmentów (karotenoidów) występujących u roślin i zwierząt. Jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami (m.in. zawał serca, choroby neurologiczne), a przede wszystkim przed rakiem. Jest głównym karotenoidem, który w odróżnieniu od beta-karotenu po wchłonięciu w jelicie nie ulega przekształceniu do retinolu (nie jest substratem dla cynkozależnej dioksygenazy, jak inne karotenoidy).
Sposób, w jaki likopen doprowadza komórki nowotworowe do zagłady, nie jest jasny. Sądzi się, iż powoduje on odbudowanie połączeń międzykomórkowych (na takiej zasadzie działają inne karotenoidy). Zdrowe komórki komunikują się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w błonie komórkowej. Kiedy odkryją, że w jednej z nich wystąpiły jakieś nieprawidłowości – zmuszają ją do samodestrukcji w drodze apoptozy. Komórki nowotworowe tracą takie połączenia i nie są wrażliwe na podobne sygnały, dlatego też namnażają się bez żadnych ograniczeń. Odbudowanie tych połączeń następuje prawdopodobnie dzięki uruchomieniu odpowiednich genów.
Likopen występuje obficie w pomidorach, w owocach Momordica cochinchinensis nieznanych w Polsce oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży). Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą (ketchup, sos pomidorowy, itp.).
---------------------------
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|