|
Wola Mielecka - Forum mieszkańców Wola Mielecka leży na płaskim obszarze na lewym brzegu Wisłoki, obok miasta Mielec.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wichz Administrator
Dołączył: 16 Gru 2005 Posty: 258 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wola Mielecka
|
Wysłany: Czw 13:29, 21 Paź 2010 Temat postu: Brokuły na raka |
|
|
Brokuły na raka
Naukowcy udowodnili, że to zielone warzywo jest skuteczne w hamowaniu złośliwych nowotworów
Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza (i to nawet po ugotowaniu), dlatego skutecznie wspomagają ogólną odporność organizmu. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin, które poprawiają pracę najważniejszych narządów i łagodzą różne dolegliwości, warto je umieścić w swojej diecie i rozkoszować się nimi, zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy są najsmaczniejsze. Brokuł zawiera tak duże ilości wapnia, że skuteczniej niż mleko czy jogurty, wzmacnia kości (chroniąc przed osteoporozą) oraz zęby. Z kolei spore ilości potasu w tym warzywie regulują ciśnienie krwi i pomagają w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Żelazo zaś dba o prawidłowe rozprowadzanie tlenu do wszystkich komórek ciała.
Odchudza i zapobiega nowotworom
To warzywo idealnie nadaje się na element diety odchudzającej. Zawiera błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, i związki chemiczne obniżające poziom LDL - złego cholesterolu, sprzyjającego tworzeniu się złogów tłuszczów, prowadzących do zwężenia światła tętnic. Do superwłaściwości brokuła należy skuteczność w hamowaniu złośliwych nowotworów. Udowodniono to już naukowo. Aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to: sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze: jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Ponadto brokuł, z powodu zawartości dużej ilości chromu, zalecany jest cukrzykom.
Wspomaga serce i koi nerwy
Wręcz objadać się brokułami powinny osoby mające problemy z sercem, nerkami i artretyzmem. Wszystko za sprawą fosforu, manganu, magnezu i siarki, która dodatkowo działa przeciwzapalnie, łagodzi dolegliwości bólowe oraz leczy schorzenia skóry. Jednym słowem, pozwala nam zachować piękną cerę, lśniące włosy, a także zdrowe i mocne paznokcie. Ostatnie badania wskazują, że składnik brokuła - sulforafan - oprócz działania przeciwrakowego blokuje jeden z enzymów degradujących chrząstkę stawów. Może więc skutecznie zapobiegać lub spowalniać rozwój zwyrodnienia stawów. Znajdujący się w brokule kwas pentotenowy wzmacnia centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek, jest niezbędny dla normalnego wzrostu. Brokuł zawiera również kwas foliowy, który z witaminami C i B12 oraz żelazem jest niezbędny do tworzenia hemoglobiny. Posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych.
Dla kulturystów
Coraz większą popularność zdobywają kiełki brokułów, będące skoncentrowanym źródłem składników pokarmowych oraz korzystnych dla zdrowia związków. Kiełki stają się coraz bardziej popularne wśród kulturystów ze względu na to, że wspomagają pracę nadnerczy, wzmacniają stawy i obniżają poziom kortyzolu, hormonu (uwalnianego podczas diety niskokalorycznej czy wskutek przetrenowania), który powoduje rozpad mięśni.
Dietetyk z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Rzeszowie, Krystyna Starzak:
- Brokuły zawierają związek o nazwie SULFORAFAN, który regeneruje układ odpornościowy i ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Doskonale zwalcza wolne rodniki, co pozwala na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Badania dowodzą, że sulforafan niszczy bakterie wywołujące chorobę wrzodową oraz chroni wzrok przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Warto zapamiętać, że sulforafan zabezpiecza też płuca palaczy przed destrukcyjnym działaniem dymu tytoniowego. Najwięcej tego związku znajduje się w kiełkach i w różyczkach brokuła. Najcenniejsze brokuły pod względem wartości odżywczej uzyskuje się z jesiennych zbiorów, ponieważ lubią one chłód i dużą wilgotność.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|